Hvad er en Hjertesikker Zone?

Hvad er en Hjertesikker Zone?

Hvert år får 5.000 danskere et hjertestop uden for hospital. Det svarer til, at 15 hjerter går i stå hver dag i Danmark. Chancen for overlevelse falder med cirka 10 procent pr. minut, hvis ikke der bliver gjort noget. Omvendt er chancen for at overleve cirka tre gange større, hvis nogen i nærheden giver hjertelungeredning, indtil ambulancen når frem. Derfor er det vigtigt at have den nødvendige hjælp tilgængelig i tilfælde af et hjertestop, og det er netop her, at Hjertesikker Zone skal kunne gøre en forskel.

Ved at blive en Hjertesikker Zone er I med til at sørge for, at der er den nødvendige hjælp inden for rækkevidde, når behovet for akut hjælp opstår. Jo flere Hjertesikre Zoner der etableres i Danmark, jo større bliver danskernes chance for at overleve hjertestop uden for hospital.

Kort sagt er en Hjertesikker Zone:

  • Et afgrænset areal – f.eks. en bymidte, virksomhed, lufthavn, fitnesscenter, idrætsforening etc.
  • Et areal, der opfylder anbefalinger til bl.a. opsætning og afstand til hjertestartere, uddannelse i basal genoplivning og hurtig hjælp med hjertelungeredning og brug af en hjertestarter ved hjertestop.
  • Et koncept fra Dansk Råd for Genoplivning, der er en nonprofitorganisation, som arbejder for at flere overlever hjertestop i Danmark og i samarbejde med Hjerteforeningen, TrygFonden, Brancheforening for Hjertestartere, de regionale akutberedskaber og TrygFondens Hjertestarter-Netværk.

Hvad skal der til for at blive en Hjertesikker Zone?

I skal opfylde en række krav for at kunne blive godkendt til at blive en Hjertesikker Zone. Disse krav finder I her.