Hjertestarter

En hjertestarter kan være med til at redde liv. En hjertestarter kan analysere hjerterytmen på den person, der har hjertestop og afgive et stød, hvis det er nødvendigt. Det er vigtigt, at du kan bruge en hjertestarter, så du kan være med til at redde et liv. Heldigvis kan alle bruge en hjertestarter, og alt det kan du læse mere om her, så du bliver endnu bedre rustet til at redde liv.

”Hvis overlevelsen ved hjertestop skal stige yderligere, er det afgørende, at der ved flere hjertestop bliver stødt med en hjertestarter inden ambulancens ankomst. Og netop af den grund skal flere hjertestartere være døgntilgængelige og funktionsduelige.” – Grethe Thomas, projektchef i TrygFonden.

Hvad er en hjertestarter?

En hjertestarter er et batteridrevet apparat, som har til formål at sætte hjertet i gang igen ved hjertestop. En hjertestarter fungerer ved, at du sætter elektroder på overkroppen, som sender elektriske stød til hjertet. Disse stød kan gøre, at hjertet begynder at pumpe igen. Alle kan bruge en hjertestarter, og du skal blot følge vejledningen.

En hjertestarter omtales også som en Automatisk Ekstern Defibrillator og forkortes AED. Dansk Råd for Genoplivning anbefaler, at en hjertestarter er offentlig tilgængelig og kan tilgås hele døgnet.

Hvordan bruger man en hjertestarter?

Alle kan bruge en hjertestarter, hvis bare man lytter til hjertestarterens instruktioner og gør, som den siger. Nedenfor kan du læse mere om, hvordan du bruger en hjertestarter.

  1. Når du har konstateret hjertestop og ringet 1-1-2, blotlægger du brystkassen på den person, der har hjertestop. Klip, skær eller riv tøjet over, hvis det er nødvendigt.
  2. Gå straks i gang med hjertelungeredning. Er der flere vidner til stede, giver et vidne hjertelungeredning, mens en anden ringer til 1-1-2. Visitatoren på 1-1-2 kan fortælle dig, hvor den nærmeste hjertestarter befinder sig.
  3. Hjertestarteren skal påsættes under kontinuerlig hjertelungeredning, hvis det er muligt. Når hjertestarteren ankommer, tænder du hjertestarteren og udtager de selvklæbende elektroder (også kaldet pads). Du påsætter én elektrode ad gangen, og de skal placeres nøjagtigt, som det er vist på tegningerne. Tryk elektroderne godt ned på brystkassen, så du er sikker på, at de sidder godt fast.
  4. Fortsæt hjertelungeredning, indtil hjertestarteren fortæller, at den analyserer hjerterytmen. Her træder alle et skridt tilbage og holder afstand. Hjertestarteren fortæller herefter, om der er brug for stød. Hvis der er det, beder hjertestarteren om, at du holder afstand og trykker på den knap, der giver stød. Den er ofte orange og er markeret med et strømtegn. Hjertestarteren fortæller, når du kan røre personen igen og fortsætte hjertelungeredning. Er der ikke brug for stød, vil du blive bedt om at fortsætte med hjertelungeredning.

Hvordan virker en hjertestarter?

Når elektroderne fra hjertestarteren er blevet påsat på personens bare brystkasse, vil hjertestarteren analysere personens hjerterytme. Hvis der registreres en stødbar rytme, vil hjertestarteren anbefale et elektrisk stød. Et stød med en hjertestarter er på ca. 110 til 300 joule afhængigt af hvilken model, der bruges.

Hvorfor er det vigtigt med en hjertestarter med instruktion?

Når du tænder for en hjertestarter, vil en stemme vejlede dig i, hvordan du bruger hjertestarteren. Alle kan derfor bruge en hjertestarter, uanset erfaring.

Tidlig alarmering til 1-1-2, tidlig hjertelungeredning og tidlig brug af en hjertestarter kan være med til at redde livet på en person med hjertestop.

Ved at blive en Hjertesikker Zone bidrager I til, at endnu flere bliver trænet i hjertelungelungeredning, og at der kommer flere hjertestartere inden for rækkevidde. Det kan øge chancen for at overleve et hjertestop uden for hospital.

Derfor er træning i genoplivning vigtigt

Det er vigtigt, at du ved, hvad du skal gøre, hvis du bliver vidne til et hjertestop. Hvert år får 5000 mennesker hjertestop uden for hospital. Det svarer til 13 mennesker om dagen.  Efter fire til seks minutter med hjertestop vil hjernen begynde at tage varig skade, hvis patienten ikke får hjælp. Efter ti minutter vil kun de færreste overleve. Hvis der ydes førstehjælp, stiger chancen for overlevelse markant. Derfor er det vigtigt med jævne mellemrum at deltage i et genoplivningskursus og træne erkendelse af hjertestop, alarmering til 1-1-2, hjertelungeredning og brug af en hjertestarter.

Må alle bruge en hjertestarter?

Ja, alle må bruge en hjertestarter. Husk altid at ringe 1-1-2, hvis du er vidne til et hjertestop og start hjertelungeredning. Hjertestarteren skal påsættes under kontinuerlig hjertelungeredning.

Må man bruge hjertestarter på folk med pacemaker?

Ja, du må gerne bruge en hjertestarter på folk med pacemaker eller ICD, som er forkortelsen for Implanterbar Cardioverter Defibrillator. Husk altid at ringe 1-1-2, hvis du er vidne til et hjertestop, og start hjertelungeredning. Hjertestarteren skal påsættes under kontinuerlig hjertelungeredning.

Hvor er der hjertestartere?

Der findes over 24.000 registrerede hjertestartere i hele Danmark. Hjertestartere er kun en hjælp, hvis man ved, hvor de hænger. Derfor er det vigtigt at få registreret alle hjertestartere i Danmark.  Du kan blive klogere på landets hjertestartere og deres placering her.

For at øge chancerne for overlevelse ved hjertestop udenfor hospital, er det vigtigt, at der er flere tilgængelige hjertestartere i hele landet. Ved at blive en Hjertesikker Zone, bidrager I til, at flere kan overleve hjertestop uden for hospital. En Hjertesikker Zone er et område, der opfylder de krav, der anbefales af advisory boardet for at have en hjertestarter. Du kan læse mere her.

Hjerteløber løber med hjertestarter
Nyhedsbrev - Hjertesikker Zone

Få nyheder om Hjertesikker Zone

Tilmeld dig vores nyhedsbrev for at følge med i, hvordan din organisation bliver en Hjertesikker Zone og bidrager til at øge chancen for at overleve et hjertestop.

Tilladelse til at sende nyhedsbrev

Dansk Råd for Genoplivning bruger dine oplysninger til at sende vores nyhedsbrev om DRG's aktiviteter på hjertestop- og strokeområdet.

Du kan altid afmelde dig vores nyhedsbrev ved at trykke 'afmeld' nederst i de mails, som du modtager fra os eller ved at kontakte os på info@genoplivning.dk. Du kan læse mere om vores privatlivspolitik her. Ved at klikke på knappen nedenfor, accepterer du, at vi må bruge dine oplysninger i overensstemmelse med disse vilkår.