Hvad er et hjertestop?

Hvad er et hjertestop?

Et hjertestop opstår, når hjertets pumpefunktion stopper. Det vil sige, at blodcirkulationen til hele kroppen standser, og kroppens organer dermed ikke får nok ilt og begynder at tage skade. 

Årsag til hjertestop

Når der sker et hjertestop, bliver hjertet forhindret i at pumpe blod rundt i kroppen. Hjertet holder op med at slå, fordi der. f.eks. er en forstyrrelse i hjerterytmen, som opstår akut. Derudover kan et hjertestop også opstå, hvis der ikke tilføres nok blod tilbage til hjertet. Det kan f.eks. være ved blodforgiftning eller store blødninger. Ved begge tilfælde bliver der ikke pumpet nok blod rundt i kroppen, og hjertelungeredning er afgørende for at genetablere cirkulationen. 

Forskellen på hjertestop og blodprop i hjertet

En blodprop i hjertet opstår, når en blodprop blokerer for blodtilførslen i blodårerne til hjertemusklen, og det kan udvikle sig til et hjertestop. 

“Symptomer på en blodprop i hjertet er typisk smerter i brystet, og hvis disse opleves, skal der straks ringes 1-1-2. Hvis personen med brystsmerter er bevidstløs og uden normal vejrtrækning, er det vigtigt, at der påbegyndes hjertelungeredning med det samme”, forklarer Fredrik Folke, forskningsleder for Hovedstadens Akutberedskab