Søg
Close this search box.

Hvad er et hjertestop?

Hjertestop

Hvert år får ca. 5000 danskere et hjertestop uden for hospital, hvilket svarer til ca. 13 mennesker om dagen. I dag overlever omkring 13 procent af dem, der får hjertestop uden for hospital. Langt størstedelen af dem, der overlever et hjertestop, får ikke varige mén og kan leve et normalt liv.
I Danmark er vi generelt gode til at træde til, hvis vi er vidne til et hjertestop. Dog er det vigtigt, at vi alle bliver klogere på, hvordan man erkender et hjertestop, og hvad man skal gøre for at øge overlevelseschancerne. Læs med her og lær mere om hjertestop.

“Symptomer på en blodprop i hjertet er typisk smerter i brystet, og hvis disse opleves, skal der straks ringes 1-1-2. Hvis personen med brystsmerter er bevidstløs og uden normal vejrtrækning, er det vigtigt, at der påbegyndes hjertelungeredning med det samme”, forklarer Fredrik Folke, forskningsleder for Hovedstadens Akutberedskab.

Hvad er et hjertestop?

Når en person pludselig falder om med hjertestop skyldes det, at hjertets pumpefunktion ophører

Dermed ophører blodcirkulationen til hele kroppen, og kroppens organer får ikke ilt nok og begynder at tage skade. Hjertets pumpefunktion kan f.eks. ophøre, hvis der opstår en blodprop i en af de blodårer, der forsyner hjertemusklen med ilt, eller hvis der af en anden grund opstår forstyrrelse i hjertets rytme, hvor hjertet oftest begynder at slå så hurtigt, at det ikke kan pumpe blodet tilstrækkeligt rundt. 

Hvorfor får man hjertestop?

De fleste hjertestop kommer som følge af utilstrækkelig blodtilførsel til hjertet som følge af en blodprop i hjertet. Ved en blodprop i hjertet opstår akut iltmangel i hjertet, hvilket kan udvikle sig til et hjertestop. Et hjertestop kan også opstå som følge af en forstyrrelse i hjertets almindelige rytme ved alvorlige infektioner, overdosis af visse lægemidler eller narkotika, ved svære elektrolytforstyrrelser, ved elektriske stød eller større blodtab.  ​

Tegn på hjertestop

Hvis du oplever nogle af disse faretegn, skal du straks kontakte læge:

Brystsmerter eller ubehag

Smerter i brystet

Dette kan føles som pres, stramning, tyngde eller smerte i brystet, og det kan vare i flere minutter eller komme og gå.

Åndenød

Kvalme eller opkast

Besvimelse

Genoplivning ved hjertestop

Hvis du er vidne til et hjertestop, er det vigtigt, at du ved, hvad du skal gøre:

Ring op - hjertestop

1. RING OP

Ring straks 1-1-2. Du kan også få en anden til at gøre det, hvis I er flere vidner til stede.

Tryk ned - hjertestop

2. TRYK NED

Start hjertelungeredning. Giv 30 hårde tryk og to mund-til-mund indblæsninger. Gentag indtil ambulancen er fremme, og de overtager. Du skal trykke hårdere, end du tror. Det kan være hårdt at give hjertelungeredning, så skift gerne, hvis I er flere personer til stede. Klip, riv eller skær tøjet af personen med hjertestop, så du nemmere kan komme til.

Giv stød - hjertestop

3. GIV STØD

Brug en hjertestarter, hvis der er en til stede. Den sundhedsfaglige visitator på 1-1-2 ved, hvor den nærmeste hjertestarter befinder sig. Det er vigtigt, at I fortsætter hjertelungeredning, mens I påsætter hjertestarterens elektroder. Ved brug af hjertestarter er der langt større chance for genoplivning ved hjertestop. Her kan du se, hvor der er hjertestartere i Danmark.

Se filmen med de tre simple trin til genoplivning:

Genoplivning ved hjertestop hos børn

Genoplivning af børn følger de samme trin som for voksne. Dog er der forskel på, hvor hårdt du skal trykke ned på brystkassen afhængigt af barnets alder.

Hjertestartere kan sagtens bruges på alle børn uanset alder. Der kan være børneelektroder i hjertestarteren, som bruges på børn under 8 år. Hvis der ikke er børneelektroder i hjertestarteren, skal du bare bruge de voksenelektroder, der er. Oftest vil du på et barn skulle anbringe den ene elektrode på ryggen mellem skulderbladene og den anden på brystbenet. Er du i tvivl, kan du spørge den sundhedsfaglige visitator, når du ringer 1-1-2.

Nyhedsbrev - Hjertesikker Zone

Få nyheder om Hjertesikker Zone

Tilmeld dig vores nyhedsbrev for at følge med i, hvordan din organisation bliver en Hjertesikker Zone og bidrager til at øge chancen for at overleve et hjertestop.

Tilladelse til at sende nyhedsbrev

Dansk Råd for Genoplivning bruger dine oplysninger til at sende vores nyhedsbrev om DRG's aktiviteter på hjertestop- og strokeområdet.

Du kan altid afmelde dig vores nyhedsbrev ved at trykke 'afmeld' nederst i de mails, som du modtager fra os eller ved at kontakte os på info@genoplivning.dk. Du kan læse mere om vores privatlivspolitik her. Ved at klikke på knappen nedenfor, accepterer du, at vi må bruge dine oplysninger i overensstemmelse med disse vilkår.