Genoplivning ved hjertestop

Genoplivning ved hjertestop

“Det er altid bedst at gøre noget, hvis du er vidne til et hjertestop. Du kan stadig hjælpe, selvom du ikke har lært at give hjertelungeredning. Det sundhedsfaglige personale på vagtcentralen kan vejlede dig i, hvad du skal gøre”, fortæller Fredrik Folke, forskningsleder for Region Hovedstadens Akutberedskab. 

Hvert minut tæller, når det handler om at overleve et hjertestop, og chancen for at overleve øges markant, hvis vidner træder til med det samme. Husker du de tre simple trin til genoplivning, kan du straks træde til, hvis du er vidne til et hjertestop:

1. RING OP

Hvis du ser et hjertestop, skal du med det samme ringe 1-1-2, eller få en anden til at gøre det. Vagtcentralen sender hjælp afsted med det samme, når dit opkald modtages. Herefter bliver du vejledt i, hvordan du begynder hjertelungeredning, indtil ambulancens ankomst.

2. TRYK NED

Start hjertelungeredning med 30 hårde tryk på brystkassen og to indblæsninger mund-til-mund. Sæt dig ned ved siden af personens brystkasse og placér dine hænder foldet på personens brystkasse. Giv 30 hårde tryk og derefter 2 indblæsninger mund-til-mund. Gentag 30 hårde tryk og 2 indblæsninger, indtil hjælpen er fremme. Hvis der er flere til stede, kan I skiftes til at trykke på brystkassen.

3. GIV STØD

Brug en hjertestarter, hvis der er en til stede. Alle kan bruge en hjertestarter. Du skal bare tænde den og følge vejledningen.

Se filmen med de tre simple trin til genoplivning