Søg
Close this search box.

Livet efter hjertestop

Livet efter hjertestop

At opleve hjertestop er en overvældende og skræmmende oplevelse. Livet efter hjertestop kan opleves, føles og håndteres på vidt forskellige måder alt efter det enkelte menneske. Det er en situation, hvor det ofte går op for en, hvor skrøbeligt livet er, og man kan blive bange. Nogle mennesker, der overlever et hjertestop, oplever herefter en dyb taknemmelighed om livet. Livet efter hjertestop kan også være præget af angst og frygt, virke kaotisk, og der kan opstå fysiske og psykiske udfordringer, som følge af hjertestoppet. Men det er ikke kun den person, der har oplevet hjertestoppet på egen krop, der bliver berørt. Pårørende gennemlever også en følelsesmæssig rutsjebanetur. At bearbejde disse eftervirkninger kan tage tid, men med støtte og omsorg kan man begynde at finde vej til en mere rolig tilstand og få bearbejdet hændelsen. 

Bivirkninger og senfølger efter hjertestop

Livet efter et hjertestop kan opleves på forskellige måder, da tilstanden kan være forskellig fra person til person. Bivirkninger og senfølger af hjertestop kan være forskellige, da de afhænger af flere faktorer. Dette kan blandt andet være faktorer såsom varigheden af iltmangel og den tid der gik, inden der blev ydet førstehjælp. Når en person har hjertestop, pumper hjertet ikke længere blod ud til kroppens organer. Det medfører, at kroppens organer ikke får nok ilt og begynder at tage skade. For mere information vedrørende hjertestop og dets symptomer, kan du læse om hvad et hjertestop er

Prognose efter hjertestop

Efter et hjertestop kan der opstå udfordringer såsom træthed, muskelsvaghed, glemsomhed og åndenød. Nogle oplever angst, depression eller PTSD som følge af den traumatiske hændelse. Derudover kan man opleve frustrationer, der kan opstå som følge af, at kroppen har ændret sig efter hændelsen.   

Hjerneskade efter hjertestop

Når hjertet stopper med at pumpe blod, ophører ilt og næringsstoffer med at strømme til hjernen, hvilket kan føre til hjerneskade, som er en kompleks og alvorlig komplikation. Hjerneskade efter et hjertestop er derfor en af de alvorlige komplikationer, der kan opstå. En hjerneskade kan derfor resultere i kognitive problemer, hukommelsestab og svækkede motoriske færdigheder. 

Angst og andre psykologiske reaktioner efter hjertestop

Livet efter hjertestop er fyldt med forandringer og afføder ofte mange psykiske reaktioner. Der opstår en ny form for sårbarhed, da man pludselig bliver bevidst om sin egen skæbne samt det at kunne miste en, man holder af. Det er derfor helt naturligt at opleve følelser af angst, uro og frustration.

For nogle overlevere fylder angsten så meget, at de begynder at indrette livet efter hjertestop efter det. Her sker det nogle gange, at man begynder at undgå aktiviteter i hverdagen, som man ellers plejer at holde af, fordi man er bange for, hvordan det vil påvirke hjertet. Derfor er det vigtigt, at man søger den rette hjælp efter hændelsen og tager de rigtige valg. Vi anbefaler fysisk træning, kardiologisk opfølgning og psykologisk støtte, alt efter det enkelte individs behov.

Fysisk træning

Behovet for fysisk træning efter hjertestop kan variere fra person til person, og aftales og udføres normalt under tilsyn af sundhedspersonale, som en del af en rehabiliteringsplan. Det sikrer, at træningen er sikker og tilpasset efter den enkelte patients behov og evner.

Kardiologisk støtte

Kardiologisk støtte refererer til medicinsk og sundhedsplejemæssig hjælp, der leveres af kardiologer, som er læger specialiseret inden for hjertesygdomme. Kardiologisk støtte er afgørende for at sikre, at en person, der har overlevet et hjertestop, får den nødvendige pleje og vejledning for at bevare og forbedre deres sundhed og livskvalitet i fremtiden. Det er en vigtig del af den helhedsorienterede tilgang til genopretning og forebyggelse af gentagne hjertestop.

Psykologisk støtte

Psykologisk støtte efter oplevet hjertestop kan have afgørende betydning, da et hjertestop kan have alvorlige indvirkninger på individets mentale og følelsesmæssige velvære. Behovet for psykologisk støtte kan ligeledes variere fra person til person, men samlet set er psykologisk støtte en essentiel del af at kunne hjælpe individet med at forbedre den mentale sundhed efter et hjertestop. 

Genoptræning og rehabilitering efter hjertestop

Genoptræning og rehabilitering er afgørende for at forbedre livskvaliteten hos det enkelte individ, der har oplevet hjertestop. Den rette genoptræning og rehabilitering kan derfor være med til at forbedre livskvaliteten og hjælpe individet med at vende tilbage til en så normal hverdag som muligt. Igen er det helt individuelt, hvornår man kan vende tilbage til den hverdag, man havde før det oplevede hjertestop.

Finde balance mellem aktivitet og hvile

Det er vigtigt at understrege betydningen af at finde en balance mellem aktivitet og hvile i tiden efter et hjertestop. Livet efter hjertestop er en individuel proces, og det kan tage tid at tilpasse sig en ny hverdag. Det er en kombination af den rette behandling og hvile, der kan være medskabende i en god livskvalitet i tiden efter et hjertestop. Pårørende spiller også en central rolle i denne rejse. De kan nemlig give støtte, forståelse og kærlighed, hvor I sammen kan skabe en meningsfuld hverdag.

Nyhedsbrev - Hjertesikker Zone

Få nyheder om Hjertesikker Zone

Tilmeld dig vores nyhedsbrev for at følge med i, hvordan din organisation bliver en Hjertesikker Zone og bidrager til at øge chancen for at overleve et hjertestop.

Tilladelse til at sende nyhedsbrev
Dansk Råd for Genoplivning bruger dine oplysninger til at sende vores nyhedsbrev om DRG's aktiviteter på hjertestop- og strokeområdet.

Du kan altid afmelde dig vores nyhedsbrev ved at trykke 'afmeld' nederst i de mails, som du modtager fra os eller ved at kontakte os på info@genoplivning.dk. Du kan læse mere om vores datapolitik her. Ved at klikke på knappen nedenfor, accepterer du, at vi må bruge dine oplysninger i overensstemmelse med disse vilkår.